![](/media/lib/232/n-model-czaszki-d3a498caa8f288f8a81ab780a0f84221.jpg)
Rekonstrukcja twarzy bez blizn
12 listopada 2015, 13:03Daniel Borsuk, chirurg plastyczny z Hôpital Maisonneuve-Rosemont i profesor z Uniwersytetu Montrealskiego, zrekonstruował dzięki modelowi 3D część twarzy pobitego w pubie 23-letniego mężczyzny, nie pozostawiając na niej ani jednej dodatkowej blizny. Do rekonstrukcji z dostępem przez jamę ustną wykorzystano kość pobraną z miednicy.
![](/media/lib/265/n-hotspoty-zwiazane-z-amerykanska-konsumpcja-59c8a1e0a6ccda5894e491f65a64a912.jpg)
Jak to, co kupujemy, wpływa na zagrożone gatunki całego świata
11 stycznia 2017, 12:01Naukowcy opracowali technikę, która pozwala zidentyfikować zagrożenia dla dzikiej przyrody, stwarzane przez globalne łańcuchy dostaw. Za jej pomocą stworzono serię map świata, na których zaznaczono hotspoty zagrożenia gatunków, związane z konsumpcją obywateli danego państwa.
![](/media/lib/118/n-sen-c8578912e8d3db217b265d84817afa26.jpg)
U osób z zespołem niespokojnych nóg może częściej występować zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego
10 czerwca 2019, 09:43Wyniki wstępnego badania wskazują, że u osób z zespołem niespokojnych nóg bardziej rozpowszechniony może być zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestine bacterial overgrowth, SIBO). Szczegółowe ustalenia naukowców opublikowano na łamach pisma Sleep.
![](/media/lib/454/n-dom-na-sprzedaz-872d0fefed22066311534c9aa02c7d78.jpg)
Francja: wystawiono na sprzedaż dom letniskowy Marii i Piotra Curie
10 maja 2021, 10:52Dziennik "Le Parisien" poinformował, że dom letniskowy Marii i Piotra Curie w Saint-Rémy-lès-Chevreuse w podparyskim departamencie Yvelines został wystawiony na sprzedaż za 790 tys. euro. Choć agencja Stéphane Plaza ma go w ofercie już od kilku tygodni, na razie kupiec się nie znalazł. Nie powinno to dziwić, bo zaniedbany dom o powierzchni 120 m2 wymaga remontu, którego koszt szacuje się na 200 tys. euro.
![Nos 80-latka](/media/lib/7/1178713923_525168-6daf16a33c77fede178518ecbd7e537e.jpeg)
Limfocyty przejdą trening antyrakowy
9 maja 2007, 12:28Naukowcy z Hongkongu i Australii rozpoczną za ok. 3 miesiące testy kliniczne eksperymentalnej metody leczenia nowotworów nosa i gardła. Polega ona na trenowaniu własnych białych krwinek pacjenta do walki z chorobą.
![Logo Google’a](/media/lib/5/1176227076_974467-8822f0c2a7cd99e8c7c97e90e7800c7c.jpeg)
Kto jest lepszy od Google'a?
8 grudnia 2009, 16:14Pomimo, że microsoftowy Bing to najmniej popularna z "Wielkiej Trójki" wyszukiwarek, okazuje się, że jest ona znacznie lepszym medium reklamowym, niż jej główni konkurenci - Yahoo! i Google. Jednak i tak całą "Wielką Trójkę" na głowę bije AOL.
![](/media/lib/76/spotify-514aa8d62abbc6f41b1daecbfb9f9a44.jpg)
Milionowy subskrybent Spotify
9 marca 2011, 13:27Serwis muzyczny Spotify poinformował, że ma już milion subskrybentów w samej tylko Europie. To dobrze wróży mu na przyszłość tym bardziej, że jej twórcy, Martin Lorentzon i Daniel Ek, zebrali już od inwestorów 50 milionów USD na uruchomienie serwisu w Stanach Zjednoczonych.
![](/media/lib/151/n-boigairregularis-70002414b4d9bdc20051e2c2f3efa07a.jpg)
Bombardowanie martwymi myszami
25 lutego 2013, 09:53Naukowcy proponują zrzucenie w dżungli nad wyspą Guam martwych myszy z przymocowanymi do ciał środkami przeciwbólowymi. Ma to pomóc w walce z wężem Boiga irregularis, który został na Guam zawleczony przez człowieka i wytępił już większość miejscowych gatunków ptaków.
![](/media/lib/203/n-owce-8db75623258d71c88b74fb6bcba078e1.jpg)
Historia zapisana w pergaminie
8 grudnia 2014, 14:19W archiwach na całym świecie przechowywane są miliony pergaminowych dokumentów. Specjaliści z Trinity College Dublin i University of York zakończyli właśnie badania, z których wynika, że dokumenty te mogą dać nam niedostępną dotychczas wiedzę o historii rozwoju rolnictwa
![Neandertalczycy](/media/lib/227/n-1204452416_574774-dea9b1ba1914dbce3c1b5edec888125d.jpeg)
Jak krojenie mięsa wspomogło ewolucję
11 marca 2016, 07:34Szympansy, nasi najbliżsi kuzyni, mają potężne zęby i szczęki, dzięki którym radzą sobie z koniecznością przeżuwania jedzenia przez 6 godzin na dobę. Tymczasem ludzi charakteryzują znacznie mniejsze szczęki i zęby. Autorzy najnowszych badań twierdzą, że te nasze organy uległy zmniejszeniu wskutek opracowania technik wstępnej obróbki pożywienia